15 mei 2024, 13:30 – 17:00 uur, Antropia Driebergen

Symposium naar aanleiding van 50 jaar Dynamische Oordeelsvorming®

Op 15 mei 2024 is het precies 50 jaar geleden dat Lex Bos zijn proefschrift verdedigde ‘Oordeelsvorming in groepen, polariteit en ritme als sleutel tot ontwikkeling van sociale organismen’. Denken in zij en wij, naar denken in dat de ander geen menselijke eigenschappen meer bezit; deze stap naar ontmenselijking was juist het motief was voor Lex Bos om het onderzoek te doen waar zijn proefschrift het resultaat van was. Helaas is dit 50 jaar later nog steeds of zelfs nog meer aan de orde van de dag.
Dit werk van Lex Bos is tot op de dag van vandaag de basis onder al onze activiteiten met Dynamische Oordeelsvorming. Daarom willen we hierbij stilstaan, verdieping zoeken en met elkaar vieren!

De middag zal in het teken staan van de dagelijkse zoektocht in deze tijd naar de menselijke maat. Waar gaat het mij nu echt om? en dan ook aan de ander kunnen vragen: Waar gaat het jou nu echt om? Het goede gesprek vraagt om aandacht, interesse en de wil en bereidheid om elkaar te verstaan.

Na de opening en een eerste introductie in het thema door Ron Henkes is het mogelijk je in een kleinere werkgroep intensief bezig te houden met dit thema.
De volgende groepen staan nu geprogrammeerd. Gedurende deze weken zal dit verdere toelichting en aanvulling krijgen:

  • Weer samen door één deur? Waar gaat het dan echt om?
    Leonarda Telling en Nadia MacArthur, mediators
    Hoe zou het zijn om, bijvoorbeeld op het werk, kundig met een conflict om te kunnen gaan met begrip voor de wederzijdse belangen? Wij, als mediators en verbonden aan de School voor Mediation, hanteren het model Dynamisch Oordeelsvorming in de opleiding en mediations en nemen je graag mee in het gebruik ervan. In deze workshop neem je kennis van een aantal begrippen uit de mediaton en ervaar je hoe soepel je een geschil naar een nieuw perspectief kan begeleiden.
  • In gesprek met jezelf of de ander
    Madeleine Wulff 
    Een beetje tijd investeren in het omgaan met je eigen energievretende irritaties, zodat je er (bakken met) energie voor terug krijgt? Of op zijn minst opluchting, of zelfs enthousiasme?
    Die bevrijdende ervaring kun je opdoen wanneer je DO eenvoudigweg toepast in gesprek met jezelf of de ander. Zo kan je ook van een mening tot een standpunt komen. Of van onrust naar rust. Het stellen van verhelderende vragen aan jezelf of de ander heeft een ordenende werking.
    Tijdens deze workshop kijken we vanuit verschillende invalshoeken naar een emotie, zorg of vraagstuk. We passen het model van DO toe voor jezelf (introvisie), alsook voor de ander (intervisie), door daarbij dialoogvaardigheden toe te passen in het gesprek.
    Handig om in te zetten in je werk als coach, begeleider, trainer!
  • DO en teamontwikkeling  
    Wil Houtzager
    Onze emoties zijn 50.000 keer sneller dan ons verstand (ooit zal zijn). We zien, horen en voelen en staan dan klaar met ons oordeel. Oordeel tegenover oordeel geeft discussie. Discussie creëert juist afstand tussen mensen.
    Resultaten van teams zijn het gevolg van samenwerking. En juist in die samenwerking zitten die oordelen en discussies ons regelmatig in de weg. DO kan in teams op meerdere manieren worden gebruikt om juist die samenwerking te bevorderen. Ervaar hoe je DO in teams kunt benutten voor een betere en bewustere samenwerking.
  • DO in counseling voor prenatale screeningstesten
    Petra Kuiper
    Elke zwangere en haar partner komen al vroeg in de zwangerschap voor deze vraag en keuze te staan. Willen wij testen laten uitvoeren om te kijken of er sprake is van een aangeboren afwijking bij ons kind?Tijdens deze workshop verdiepen we ons met DO in dit onderwerp en deze vraag. Ook is er ruimte voor dialoog over dit thema – het opsporen van aangeboren afwijkingen. Wat is hierin de menselijke maat?
    Deze workshop wordt begeleid door Petra Kuiper, verloskundige en trainer DO. Met haar bedrijf, LEV-scholing draagt zij zorg dat verloskundigen en gynaecologen getraind worden in het counselen voor prenatale testen d.m.v. DO.
  • Oordeelsvorming binnen teams
    Reinier Steinbuch
    In ieder team, van afdelingsteam tot directieteam of bestuursvergadering, moeten besluiten genomen worden. Goede oordeelsvorming is daarbij essentieeel. Hoe lukt het nu om een oordeel met elkaar te vormen en te komen tot een gezamenlijk besluit? Welke valkuilen komen we tegen? In deze werkgroep gaan we met behulp van DO op zoek naar de voorwaarden die nodig zijn om een gemeenschappelijk oordeelsvormingsproces te doorlopen en op basis daarvan een besluit te nemen.
  • Het model DO en het impliciete mensbeeld. Gesprek aan de hand van vragen die er leven
    Martin van den Broek

    Lex Bos was een antroposoof in hart en nieren. Professor drs. A.A. Kamfraath, de promotor van Lex, heeft hem bijgestaan om zijn dissertatie te ontdoen van al het antroposofische jargon dat erin geslopen was. Dit om zijn onderzoeksresultaat, het model Dynamische Oordeelsvorming, te laten voldoen aan de geldende norm van wetenschappelijk onderzoek.
    Voor Lex ging er evenwel een heel spiritueel mens-en wereldbeeld achter schuil.
    Wat is de essentie van dat mens- en wereldbeeld dat Lex aanzette tot zijn promotieonderzoek en het uiteindelijke resultaat DO?
    Gesprek aan de hand van vragen van de deelnemers.
  • Gebruik maken van onderlinge verschillen
    Ron Henkes
    Als leidinggevenden, managementteam, raad van bestuur, raad van toezicht bespreek je veel belangrijke zaken, vaak in korte tijd.
    Hoe kun je in het gesprek gebruik maken van de onderlinge verschillen? DO helpt om de verschillende visies op een vraagstuk duidelijk te maken. Door op zoek te durven gaan naar gezamenlijkheid én de verschillen kun je onderzoeken wat daaruit spreekt. Het wordt duidelijk waar het de mensen werkelijk omgaat en wat het komen tot een realistisch besluit nog nodig heeft.

Het programma wordt opgeluisterd door het Nederlands Studenten Kamerorkest (NESKO). Aan het einde van de middag zullen we met een hapje en drankje proosten op het werken aan een menswaardige toekomst!

15 mei 2024, 13:30 – 17:00 uur, Antropia Driebergen.

 

Het Nederlands Studenten Kamerorkest verzorgt prachtige muziek tijdens ons Symposium 'Werken aan menselijke maat in het meningencircus', 50 jaar Dynamische Oordeelsvorming in Antropia, Driebergen op 15 mei a.s.. Lees meer

Houd de datum vast vrij voor het symposium rond het 50 jarig 'bestaan' van het proefschrift van Lex Bos, Oordeelsvorming in groepen. Lees meer

Speciaal voor jou, als je de behoefte hebt jouw oordeelsvermogen en gespreksvaardigheid verder te ontwikkelen en je wilt onderzoeken of en hoe Dynamische Oordeelsvorming jou daarbij kan helpen. Bijvoorbeeld omdat je veel gesprekken voert, coacht, vergadert, onderhandelt of bemiddelt. Lees meer

Uitwisselen met andere belangstellende collega's? Oefen- en inspiratiebijeenkomst rond Dynamische Oordeelsvorming! Nieuwe data lees je hier... Lees meer